De oorsprong, mijn moeder

Charity Wanjiru Njeru. De allerfijnste moeder van de hele wereld.

Moeder van vijf dochters. Oma van negen. Mijn grote inspiratie. De behoefte om haar te eren heeft tot het oprichten van Mama Kenia geleidt.

Mama woont op haar boerderij in Ena, een dorp in Embu County, Kenia. Onnodig te zeggen dat we altijd aan de telefoon hangen. Kuwasalimia tu, even hoi zeggen, zoals je dat in Swahili zegt.

Mijn moeder is als een warm bad. Hele nachten doorgebracht met kletsen zijn nog steeds de norm wanneer ik haar bezoek. En altijd pruttelt er iets heerlijks in de pot.

Ze heeft ons leren koken. Mijn vier zussen en mezelf. Al op jonge leeftijd kookte ik voor het hele gezin. Inclusief tien volwassenen. Maaltijden bedenken, in de tuin de nodige groenten oogsten, wassen en snijden; kippen slachten en klaarmaken; naar de markt als er boodschappen gedaan moesten worden. Daarna de enorme gezelligheid aan tafel, als iedereen zat te eten. Van het afwassen heb ik nooit leren houden, maar het hoort daarbij. Anders kun je niet aan de volgende maaltijd werken. Soms had ik er geen zin in, maar achteraf ben ik haar enorm dankbaar dat ze mij dat heeft geleerd. Ook het doorzetten.

Laatst hoorde ik Jamie Oliver zeggen er gezinnen zijn waar men al drie generaties lang nooit heeft gekookt! Die mensen zijn dan overgeleverd aan dagelijkse afhaalmaaltijden. Voor mij onvoorstelbaar. Ik hou echt van koken.