Een diverse keuken net zoals het land zelf

Laat je verrassen door de vele vlees, vega, vegan en glutenvrije opties

Vers en divers

De Keniaanse keuken is net zo divers als haar volken en geografische gebieden en kent invloeden uit haar rijke geschiedenis. Kenia kent 47 hoofdstammen. Daarnaast zijn er vele invloeden van andere volken zoals Groot-Brittannië die het land gekoloniseerd heeft, Arabieren en Portugezen die voor de handel aan kust lang gevestigd waren, India die voor arbeid en handel nog steeds een grote vertegenwoordiging in Kenia kent en andere Afrikaanse landen. Dit alles zorgt voor een rijke en gevarieerde keuken.

Toch zijn er een aantal gerechten die in het land enorm populair zijn. Denk aan Samosa, chapati, mandazi, mahamri, ugali, sukuma wiki, nyama choma en kachumbari. Hoewel Kenianen dol zijn op vlees zijn er verrassend veel vegetarische, veganistische en gluten vrije gerechten. Bovendien zijn Kenianen gewend om vrijwel alles vers te eten. Dat in tegenstelling tot Nederland waar eten – ook groenten en vlees – vaak vele maanden in de opslag of onderweg zijn voordat deze op het boord belanden. In Kenia eet men de groenten en fruit die in het seizoen zijn en vlees dat op dezelfde dag geslacht is.

Omdat men vers en divers wil eten gaat er veel tijd in het bereiden en nuttigen van maaltijden. Er is enorm veel keuze met bijvoorbeeld diverse soorten wortels zoals aardappelen en casava, rijst zoals basmati en pishori, diverse vleessoorten zoals geit, kip, rund en varkensvlees, groentes, vis en salades.

Biologisch en scharrel eten is in Kenia normaal. Men eet bijvoorbeeld de eigen kippen, geiten en hun producten zoals eieren en melk uit de eigen aker.  Jammer genoeg wordt deze grote goed steeds meer met ongezonde keuzes vervangen door o.a. de almaar groeiend populatie die gevoed moet worden en invloeden van buitenaf die intensieve agrarische systemen en een snelle winst als ‘ontwikkeling’ aanmoedigen. 

Hou onze blog in de gaten voor het maandelijks recept. Naast het recept krijgt u tips over waar u ingrediënten kunt kopen en goede vervangingen waar niet verkrijgbaar.

 

Karibu Chakula! Oftewel, eet smakelijk!

Gezellig samen
In Kenia eet men vaak rustig zittend en samen. In tegenstelling tot Nederland komt het daar nauwelijks voor dat iemand lopend, rijdend of alleen zittend eet. Wat in Nederland shared dining wordt genoemd is in Kenia de meest gebruikelijke manier van eten.  Omdat het voor alle maaltijden geldt zou je het dan ‘shared eating’ moeten noemen.

Regelmaat
Er wordt drie keer per dag warm gegeten. Dat is ook nodig omdat men veel en hard werkt. Het grotendeel van de maatschappij is ook niet bezig met gewichtsbeheersing. Het ontbijt bestaat normaal gesproken uit chai (zwarte thee gekookt met veel melk en suiker) en iets daarbij. Denk aan brood, zoete aardappel, arrowroot, chapati, farmer’s choice worst of mandazi. Om de chai nog lekkerder te maken voegt men chai masala toe.

De lunch en het diner zijn de tweede en derde maaltijden van de dag. Er is veel keuze: eenpansgerechten maar ook samenstellingen die tot een gerecht worden genuttigd. verschillende schotels worden tegelijkertijd geserveerd, zodat mensen kunnen pakken waar ze zin in hebben.

Wist je dat?

Er 47 hoofdstammen in Kenia zijn? Elk met een eigen taal en keuken? Vrijwel elke kind wordt minimaal drietalig opgevoed. Met de eigen moedertaal, Swahili en Engels. Op de middelbare school of taalcollege leert men op latere leeftijd bijvoorbeeld Frans, Duits, Italiaans daarbij?

Mama Kenia uit Embu County komt? Een mooie groen gebied aan de hellingen van Mount Kenia. Alom bekend om haar Jacaranda bomen die in de bloeitijd de stad in een paarse bloemenzee veranderen?

Dat De Nederlandse band Bløf in 2003 voor hun prachtige Umoja Project ook in Embu heeft opgetreden?

Vele invloeden op de cultuur en keuken zijn uit volkeren zoals Groot-Britannië, Arabieren en Portugezen die lang in het land en op verschillende momenten in de geschiedenis aanwezig waren voor handel en kolonialisme?

Samosa, chapati, mandazi, nyama choma, ugali, sukuma wiki, kachumbari en Tusker Beer absolute favorieten zijn in heel Kenia?

Dat East Africa Breweries Ltd. de grootste Oost Afrikaanse brouwerij en maker van de internationaal beroemd en geliefd Tusker bier is? De eerste biertje is precies op 14 december 1922 gebrouwen? Proost!

Je vanaf Schiphol binnen 8 uur in Kenia kan zijn? Om 08:00 in Amsterdam ontbijten, om 10:00 vertrekken en om 19:00 in Kenia aan je portie nyama choma met ugali en Tusker zitten? Hoe tof is dat! Mama Kenia doet het elk jaar?

KLM i.s.m. Kenya Airways (KQ) negen vluchten per dag naar Kenia uitvoert? Deze gaan naar drie plaatsen: de hoofdstad Nairobi (NBO), Mombasa (MBA) aan de kust en beroemd om haar mooie stranden aan de Indiaas Ocean en Kisumu (KIS) in het Westen van het land. Bekend om Victoria Meer, het grootste meer van Afrika en het op een na grootste zoetwatermeer op aarde. Haal je inspiratie op Magical Kenya?

Voorafgaande je reis naar Kenia  hier alvast wat Swahili kunt leren?

Je bij Mama Kenia alvast een tasting met achtergrond informatie kan doen op alle lekkers die je bij aankomst in Kenia te wachten staat? Neem contact op voor mogelijkheden