Even voorstellen...
Ik ben Elizabeth Njeru (ook bekend als Mama Kenia)

Over mij

Trainer, socioloog en ervaringsdeskundige

Aangenaam. Mama Kenia. Oftewel, Elizabeth Njeru. Geboren en getogen in Kenia, maar vanaf mijn 23e wonend in Nederland. Toen ik voor mijn studie hier kwam, kon ik geen woord Nederlands, en kon niet zwemmen, niet fietsen en had ik nooit een haring gehapt. Vijf jaar later beheerste ik alle vier.

Inmiddels zet ik mijn migratie-ervaringen, kennis als socioloog én expertise als gecertificeerd trainer in om anderen te helpen. Ik help o.a. vrouwen, statushouders, jongvolwassenen en langdurig werklozen om weer mogelijkheden te zien en te werken naar een waardevolle deelname aan de maatschappij.

Waarom ik doe wat ik doe?

Al jarenlang werk ik in het maatschappelijk domein. Dat deed ik eerder voor werkgevers als Rutgers WPF en Soa Aids Nederland. Later startte ik met Mama Kenia. Very Lekker!, mijn eigen sociale onderneming die betaald werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook is Mama Kenia een goed voorbeeld voor hoe nieuwe Nederlanders aan de Nederlandse maatschappij kunnen meedoen. 

Al vroeg in mijn loopbaan werd mij één ding duidelijk. Namelijk dat een deel van de maatschappij in het bijzonder moeite heeft om deel te nemen aan de maatschappij. Denk aan migranten, langdurig werklozen en statushouders. Dat terwijl zij met hun vaardigheden en achtergrond een mooie bijdrage te leveren hebben.

Daarom ben ik Mama Kenia Outreach gestart. Het is mijn passie om juist die mensen die dat het hardst nodig hebben te inspireren, motiveren, coachen en begeleiden. En om daarnaast professionals te helpen die met deze groepen werken.

Wie ben ik?

Volhoudend, geduldig en sociaal zijn de woorden waarmee ik mijzelf zou omschrijven. Ik houd van mensen. En van verbinden. Ik zie graag talenten in ieder mens en vind het nog leuker om mensen hun eigen talenten te laten inzien. Ik werk dan ook al 15 jaar met veel plezier in het maatschappelijk domein. Daarnaast ben ik socioloog, ondernemer, mensen-mens en een professionele coach met een rugzak vol ervaring. Zowel persoonlijk als zakelijk.

In mijn werk denk ik graag in oplossingen. Daarnaast houd ik van een praktische insteek, maar dan wel het liefst wetenschappelijk onderbouwd. En ik beschik over de juiste kennis, vaardigheden en unieke bagage waardoor ik de mensen die ik begeleid als geen ander begrijp.

Mijn missie

Ik geloof dat we samen een wereld kunnen creëren waarin iedereen zijn krachten inzet. Zodat iedereen voor zichzelf een mooier leven en voor anderen een betere maatschappij creëert. Talenten ontdekken, eigenwaarde opbouwen en kansen benutten staan daarbij voor mij centraal.

Mijn toegevoegde waarde

Uniek aan mijn werk is dat ik mijn expertise als professional én als ervaringsdeskundige in kan zetten. En dat doe ik ook.  Ik gebruik aan de ene kant wetenschappelijke methodes en ga aan de andere kant praktisch en out of the box te werk. Mijn eigen integratieverhalen zet ik in als onderbouwing en verrijking van mijn trainingen en adviezen.

Ik leg mijn ideeën niet op. Nee, ik denk mee, motiveer en geef handvatten waar nodig. Vanuit mijn achtergrond als socioloog, coach en ervaringsdeskundige kan ik als geen ander mijn doelgroepen het juiste zetje in de rug geven. Daarmee help ik u om uw organisatie- en projectdoelen te realiseren. Help ik de mensen die ik begeleid om hun ambities waar te maken. En help ik de maatschappij om dichter bij een inclusieve samenleving te komen. Laten we ons daar samen hard voor maken!

Ervaring en kwalificaties

 • Afgestudeerd als socioloog (masterdiploma, Utrecht)
 • Gecertificeerde coach, trainer & peer educator
 • Ondernemer en founder van Mama Kenia Samosa.Very Lekker!
 • Ruime werkervaring bij (inter)nationale organisaties in het maatschappelijk domein:
  • Programmamedewerker etnische minderheden en lid ondernemingsraad (OR),  Soa Aids Nederland
  • Consultant Internationaal, Rutgers WPF
  • Country manager, Dance4Life
  • Stagiaire DGIS, Directie Sociale Ontwikkeling (DSO), MinBuZa, Den Haag
 • Expertises: integratie en inclusie, vrouwenempowerment, jongerenempowerment, ondernemerschap, seksuele reproductieve gezondheid en rechten.
 • Spreek, schrijf en lees sinds 2001 vloeiend Nederlands (NT2-diploma behaald)
 • Ervaren en gecertificeerd Public Speaker
 • Diverse cursussen succesvol afgerond, o.a. Motivational Interviewing, (Sociaal) Ondernemen en Project Cycle Management.
 • Vrijwilligerswerk gedaan voor o.a. Oxfam Novib en als bestuursvoorzitter voor stichting Youth on the Move, Nederland

Meer weten over mijn ervaring? Bekijk mijn LinkedIn-profiel.

Wat kan ik voor u betekenen?

Ook uw organisatie help ik graag op weg. Mag ik u helpen uw doelen te realiseren?

Neem contact met mij op! Ik maak graag vrijblijvend kennis om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

Anderen gingen u voor

My life Journey