De oorsprong, mijn moeder

Charity Wanjiru Njeru. De allerfijnste moeder van de hele wereld.

Moeder van vijf dochters. Oma van negen. Mijn grote inspiratie. De behoefte om haar te eren heeft tot het oprichten van Mama Kenia geleidt.

Mama woont op haar boerderij in Ena, een dorp in Embu County, Kenia. Onnodig te zeggen dat we altijd aan de telefoon hangen. Kuwasalimia tu, even hoi zeggen, zoals je dat in Swahili zegt.

Mijn moeder is als een warm bad. Hele nachten doorgebracht met kletsen zijn nog steeds de norm wanneer ik haar bezoek. En altijd pruttelt er iets heerlijks in de pot.

Ze heeft ons leren koken. Mijn vier zussen en mezelf. Al op jonge leeftijd kookte ik voor het hele gezin. Inclusief tien volwassenen. Maaltijden bedenken, in de tuin de nodige groenten oogsten, wassen en snijden; kippen slachten en klaarmaken; naar de markt als er boodschappen gedaan moesten worden. Daarna de enorme gezelligheid aan tafel, als iedereen zat te eten. Van het afwassen heb ik nooit leren houden, maar het hoort daarbij. Anders kun je niet aan de volgende maaltijd werken. Soms had ik er geen zin in, maar achteraf ben ik haar enorm dankbaar dat ze mij dat heeft geleerd. Ook het doorzetten.

Laatst hoorde ik Jamie Oliver zeggen er gezinnen zijn waar men al drie generaties lang nooit heeft gekookt! Die mensen zijn dan overgeleverd aan een dagelijkse afhaalmaaltijden. Voor mij onvoorstelbaar. Ik hou echt van koken.

Missie en visie

Bij Mama Kenia geloven we dat onze bijdrage Nederland mooier maakt. Dat doen we door onze talenten, vaardigheden en vrolijkheid in een moderne onderneming te gieten.

In ons professionele bedrijf die midden in de Nederlandse maatschappij staat en bij deze tijd hoort, vormt ‘de verbinding’ het kloppende hart van alles wat we doen. Co-creatie, bijdragen, vreugde en voldoening zijn hierbij de sleutelwoorden.

Binnen de Afrikaanse gemeenschap smullen we onderling dagelijks van allerlei gerechten. Mama Kenia wil de verbinding leggen en deze gerechten toegankelijk maken voor een breed publiek. Daarnaast wil zij bijdragen aan een gezond ondernemersklimaat binnen de Afrikaanse gemeenschap.  Anno 2018 zijn alle nationaliteiten van de wereld vertegenwoordigd in Amsterdam. Wat een verrijking van onze keuken! Naast de bitterbal en frikandel is het daarom tijd voor de samosa’s van Mama Kenia!

De uitdaging

Anno 2018 wonen er bijna 400, 000 Afrikanen in Nederland (Bron: CBS). Toch zijn er, naast de bekende Ethiopische restaurants, nauwelijks andere Afrikaanse food ondernemingen te vinden en geen één typisch Afrikaans product op de gangbare Nederlandse borrelkaart. Dit terwijl de Afrikaanse keuken taalloze vlees, vega, vegan en glutenvrije mogelijkheden kent die voortrefelijk bij de Nederlandse horeca aanbod zouden passen.

 

Onze sociale impact

Met Mama Kenia willen we laten zien dat er plek is voor een succesvolle Afrikaanse food onderneming in Nederland en willen we bijdragen aan een meer divers aanbod van gerechten. Net zoals in andere wereldsteden zoals Londen, Parijs en New York. Door hoogwaardige producten aan te bieden die men van een professioneel Nederlandse bedrijf mag verwachten en door haar producten aan een brede markt aan te bieden. We willen een inspiratie en steun zijn voor de Afrikaanse gemeenschap. We zijn ervan overtuigd dat dit tot meer werkgelegenheid zal leiden en de Nederlandse maatschappij zal verrijken.

 

Mijn verhaal